Lupatiņi ir pazīstami daudziem pirmsskolas vecuma bērniem un viņu vecākiem. Par Lupatiņiem var lasīt grāmatiņas, var skatīties multfilmas un bērni paši var iejusties Lupatiņu tēlos.

                                                                                                                                                       

Lai padarītu Lupatiņus vēl interesantākus un aizraujošākus, piedāvātu bērniem darboties, izmantojot digitālās tehnoloģijas (digitālo pildspalvu), bet tai pat laikā rosinātu viņu interesi par grāmatām un mazinātu aizraušanos ar ekrāna tehnoloģijām, ir izstrādāts projekts “Audio mācību materiāli pirmsskolas izglītībai - Kā Lupatini mācījās?” (nosaukums angliski Printed audio-learning materials for early childhood education – How the Shammies learned?”, ar projekta identifikācijas Nr. Est-Lat43).

Projektā tiek izstrādātas interaktīvas grāmatiņas (audigitālās grāmatas[1]), ar kurām bērni var aktīvi līdzdarboties, klausīties un mācīties. Pieskaroties ar digitālo pildspalvu grāmatiņai, tā runā ar bērnu, uzdod jautājumus, dzied un liek domāt. Šīs grāmatiņas palīdz bērniem mācīties un attīstīt lasīšanas prasmi, sociālās prasmes, matemātiskos priekšstatus, radošumu, sociāli emocionālo kompetenci un citas pirmsskolas vecuma bērniem būtiskas prasmes. Šīs grāmatiņas arī ir būtisks pienesums mācību materiālu klāstā pirmsskolas izglītībai.

Šobrīd projekta realizācijas termiņš ir pagarināts līdz 31.07.2019. Pēc tam audigitālo grāmatu sērija būs nopērkama visiem interesentiem latviešu, igauņu un angļu valodās.

Projekts tiek realizēts INTERREG Eiropa transnacionālās sadarbības programmas 2014.-2020.gadam ietvaros.

Projekta vadošais partneris ir Igaunijas uzņēmums "Digital Learning Systems", kas sadarbībā ar izdevniecību “Liels un mazs” (Latvija) izstrādā grāmatiņas un  sadarbojas ar Latvijas Universitāti un Tartu koledžu (Igaunija).

Projekta realizācijas laiks no 01.02.2017. – 31.07.2019.

Projekta kopējais finansējums ir 445449.03, Eiropas Reģionālās attīstības līdzfinansējuma daļa
ir € 370725.41

Latvijas Universitātes kopējā projekta summa ir € 31624.98, Eiropas Reģionālās attīstības līdzfinansējuma daļa ir € 18974.98. Latvijas Izglītības un Zinātnes ministrija ir piešķīrusi Latvijas Universitātei € 12650.00 projekta līdzfinansējuma nodrošināšanai.

Latvijas Universitātē projektu vada profesore Linda Daniela.

 

[1] Daniela, L., Jürimäe, M. (2018) Audio-Book "How the Shammies Learn?" for Preschool Education  // 12th International Technology, Education and Development Conference

Dalīties