Aicinām LU portālā vērot konferenci “Bērnu interneta lietošanas riski un iespējas: Starptautiska pētījuma rezultāti”, kas notiks šī gada 15. oktobrī, no plkst. 11.00 līdz 14.30 Latvijas Universitātes Zinātņu mājā, Jelgavas ielā 3, Rīgā.

Mūsdienās interneta lietošana ir kļuvusi par bērnu ikdienas dzīves neizbēgamu daļu, un interneta lietošana var sniegt gan ieguvumus, gan arī radīt riskus. Interneta lietošanas seku diapazons ir atkarīgs no lietošanas biežuma, kā arī internetā veikto aktivitāšu specifikas. 

Latvijas, Lietuvas un Taivānas pētniecības sadarbības projekta ietvaros, ar LR Izglītības un zinātnes ministrijas atbalstu, piedaloties pētniekiem no Latvijas Universitātes, Viļņas Universitātes un Taipejas Nacionālās Izglītības Universitātes, tika veikts starptautisks pētījums. Tajā piedalījās aptuveni 900 sākumskolas vecuma (8 – 10 gadi) bērni un viņu vecāki no visām trim valstīm. Gan bērni, gan viņu vecāki atkārtoti sniedza informāciju par bērna interneta lietošanas paradumiem - 2018. un 2019. gada rudenī.

Konferencē tiks prezentēti pētījuma rezultāti: starpvalstu salīdzinājums par bērnu interneta lietošanas paradumiem, bērnu zināšanām par interneta lietošanu, kā arī riska faktori un aizsargājoši faktori, lai palīdzētu novērst potenciālas ar interneta lietošanu saistītas garīgās veselības problēmas.  

 

Konferences tiešraidi būs iespējams vērot LU portālā.

Lai vērotu konferenci LU portālā, lūdzam pieteikties (reģistrēties) šeit.

 

DARBA KĀRTĪBA

10:30 – 11:00         

Dalībnieku reģistrācija

11:00 – 11:20

Konferences atklāšana

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska 

LU prorektors, prof. Valdis Segliņš

Kultūras ministrijas  Mediju politikas nodaļas vadītājs Kristers Plešakovs

11:20 – 11:45

Pētījuma teorētiskais pamatojums un metodes (Kompulsīvā interneta lietošana-KIL) Sandra Sebre (LU PPMF, Psiholoģijas nodaļa)

11:45 – 12:10

Vai vecāki zina, kā viņu bērni darbojas internetā?  Interneta lietošana un interneta  aktivitātes Latvijā, Lietuvā un Taivānā

Vilmante Pakalniskiene (Viļņas Universitāte) – video ieraksts ar tulkojumu no angļu valodas uz latviešu valodu

12:10 – 12:35

Bērnu interneta lietošanas riska un aizsargājošie faktori: Latvijas rezultātu analīze

Anika Miltuze (LU PPMF, Psiholoģijas nodaļa) – video ieraksts

12:35 – 13:05

KAFIJAS PAUZE

13:05 – 13:30

Personiskie un ģimenes sociodemogrāfiskie rādītāji saistībā ar bērnu interneta lietošanu Taivānā, Lietuvā un Latvijā

Dženifer Vū  (Taipejas Nacionālās izglītības universitāte) – video ieraksts ar tulkojumu no angļu valodas uz latviešu valodu

13:30 – 13:55

Vecāku stress, attālinātās mācības un cits skats uz interneta lietošanu COVID-19 pandēmijas ārkārtas stāvokļa kontekstā

Baiba Martinsone (LU PPMF, Psiholoģijas nodaļa)

13:55 – 14:30

Kopsavilkums, Ieteikumi un Diskusija

 

Konferences organizētāji:

Konferenci organizē Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Psiholoģijas nodaļa: Sandra Sebre, Anika Miltuze, Baiba Martinsone, Inese Elsiņa, Evita Lazdiņa un Veronika Vedeņejeva.

Projekta sadarbības partneri:

Dalīties