2021.gadā ir apstiprināts jauns projekts Erasmus+ K3 programmā, kurā ir iesaistīti arī LU Pedagoģijas zinātniskā institūta pētnieki. Projektā paredzēts izstrādāt iekļaujošās izglītības materiālus, ko izmantot Indijas un Bangladešas augstākās izglītības institūcijās iekļaujošas izglītības nodrošināšanā.

Studentiem ar speciālajām vajadzībām un dažādām citām izglītības iegūšanas barjerām, kā piemēram attālums, kultūras atšķirības, mācīšanās grūtības u.c. ir ierobežota pieeja un iespēja iegūt augstāko izglītību Indijā un Bangladešā. Šī projekta  mērķis ir risināt šo problēmu un veicināt to, ka studentiem tiek nodrošināta iespēja studēt augstākās izglītības iestādēs, un piekļūt digitālajiem mācību materiāliem, kā arī personalizēt mācību procesu ar mākslīgā intelekta un speciāli izveidotas programmatūras palīdzību, ko izstrādājuši pieredzējuši iekļaujošas izglītības eksperti no Lielbritānijas.

Projekta plānotie rezultāti:

  • DIiversAsia rokasgrāmata, kurā apkopotas izstrādātās stratēģijas, ar kuru palīdzību pārvarēt iekļaušanas, dažādības un kultūras atšķirību jautājumus 21. gadsimta  Āzijā.
  • Inovatīvs metodiku kopums ar vadlīnijām, vērtēšanas instrumentiem un labo prakšu apkopojumu, lai ieviestu universālas mācību metodes Āzijas augstākajā izglītībā.
  • Inovatīva novērtēšanas stratēģija, lai pārskatītu un novērtētu digitālo mācību materiālu un tiešsaistes kursu pieejamības līmeni un nodrošinātu noteiktu pieejamības līmeni studentiem ar speciālajām vajadzībām.

Latvijas Universitāte iesaistīties projekta pētījumā daļā, apkopojot un analizējot pašreizējo situāciju iekļaujošās izglītības jomā Indijā un Bangladešā. Latvijas Universitāte sadarbībā ar citu Eiropas augstskolu partneriem apkopos iekļaujošās izglītības labās prakses Eiropā augstākās izglītības iestādēs, lai pēcāk apkopotos rezultātus izmantotu projekta ieviešanā. Projekta noslēgumā Latvijas Universitāte veiks projekta rezultātu un izstrādāto materiālu novērtējumu.

Projektā iesaistīti 11 partneri no dažādām Eiropas un Āzijas valstīm – Indija, Bangladeša, Lielbritānija, Bulgārija, Beļģija, Turcija, Latvija.

Šī gada 18. un 19. janvārī veiksmīgi notikusi jaunā ERASMUS+ projekta “DiversAsia: Embracing diversity in ASIA trought the adoption of Inclusive Practises”  pirmā kopīgā tikšanās.

Projektā iesaistītie partneri: Projekta vadošais partneris ir Nottingham Trent University (Lielbritānija). Projektā piedalās partneri no Indijas (Indian Institute of Technology Bhubaneswar​ un Vellore Institute Of Technology Trust-Vit University), ​Bangladešas (Bangladesh University of Engineering and Technology​ un Jahangirnagar University​), Latvijas (Latvijas Universitāte),Turcijas (Gazi University​), Serbijas (SoftQNR​), Bulgārijas (Plovdiv University “Paisii Hilendarski” un NARHU, National Association of Professionals Working with People with Disabilities)​ un Beļģijas (PHOENIXKM BVBA​).

Projektā Latvijas Universitāti pārstāv:

Prof. Linda Daniela (projekta vadītāja), Arta Rūdolfa (projekta vadītājas asistente).

Projekta Nr.: 618615-EPP-1-2020-UK-EPPKA2-CBHE-JP.

Projekta termiņš: no 2021. gada 15. janvāra līdz 2024. gada 14. janvārim.

Kopējā piešķirtā finansējuma summa projektam ir 1 00 00 00,00 Eiro.

 

Dalīties