Gunārs Gulbis (1931 – 1986)

Š.g. 19. martā uz saviem 90 mūža gadiem atskatītos pedagoģijas zinātņu kandidāts, Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes (no 1983. līdz 1995. gadam – Pedagoģijas fakultāte) pirmais dekāns (no 1983. līdz 1986. gadam) Gunārs Gulbis.

Viņa atdusas vietu Meža kapos katra akadēmiskā gada sākumā apmeklē pedagoģijas vēsturnieki, bijušie Gunāra Gulbja kolēģi un studenti. Dekāna un docētāja laikabiedri ar lielu cieņu un sirsnību atceras viņa personības īpašo starojumu un darbaspējas. Pēc pāris gadiem PPMF atzīmēs savu 40-gadi un jubilejas reizē noteikti pieminēs fakultātes izveidotāju un pirmo dekānu Gunāru Gulbi.

G. Gulbis dzimis Kuldīgas rajona Kabiles ciemā. 1955. gadā pabeidzis Latvijas Valsts Pedagoģisko institūtu, iegūstot specialitāti ķīmiķis – biologs. Strādājis par direktoru un ķīmijas skolotāju Baldones vidusskolā, no 1959. līdz 1982. gadam pildījis dekāna, katedras vadītāja, rektora pienākumus Daugavpils Pedagoģiskajā institūtā. 1970. gadā aizstāvējis disertāciju, iegūstot pedagoģijas zinātņu kandidāta grādu. 1983. gada februārī viņš nozīmēts par jaunizveidotās Latvijas Valsts universitātes Pedagoģijas fakultātes dekāna vietas izpildītāju ar uzdevumu sagatavot fakultāti tās darbības uzsākšanai. Gunārs  Gulbis bija autoritāte ne vien mācībspēkiem, bet arī studentiem, kuri augstu vērtējuši docenta Gulbja nodarbības pedagoģijā, sevišķi didaktikā, atzīmējot to, ka viņš plaši izmantojis jaunākās pedagoģijas zinātnes atziņas.

Pirmajos trijos akadēmiskajos gados dekāna Gulbja vadībā fakultāte izaugusi skaitliski un kvalitatīvi, taču 1986. gada maijā dekāns aiziet pa mūžības taku. Kā raksta Gulbja pēctecis dekāna amatā profesors Oskars Zīds, “viņa darbu turpina kolēģi, kuri trīs gadu laikā ar Gunāra Gulbja palīdzību izveidoja stabilu, attīstībā ieinteresētu kolektīvu, spējīgu piesaistīt studentus un skolotājus tām idejām, kas ir fakultātes misijas pamatā, - būt Skolotājiem un Audzinātājiem”.

 

Vairāk lasīt: Zīds O. Pirmais dekāns no 1983. līdz 1986. gadam Gunārs Gulbis/LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte zinātnei un izglītībai. Sast. A. Krūze, Ē. Lanka, J. Aizpurs. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2013, 24. – 31. lpp.

Dalīties