Projekta "Nāc strādāt skolā" ietvaros tika veikta aptauja ar mērķi noskaidrot studentu viedokli par darbu skolā un izveidota īsfilma ar aicinājumu veicināt pedagoģijas studentu vēlmi turpināt strādāt par pedagogiem pēc studiju beigām. Projekta grupa, nepilna laika studiju studenti Latviešu valodas un literatūras skolotāja Daiga Apse, Vizuālās mākslas skolotājas  Vitālija Golubova un Anete Šikova, Mājturības skolotāji Gatis Krakops un  Ingrīda Pupiņa.

Īsfilmā pieredzē dalās gan gados jauni skolotāji ar nelielu darba stāžu, gan skolotāji, kas skolā nostrādājuši vairāk kā 24.gadus. Veicot izpēti ieguvām datus par pedagogu trūkumu Latvijā, kas Latvijā ir dramatisks, tā liecina  IZM dati,  īpaši eksakto zinātņu jomā. Trūkstošais pedagogu skaits šobrīd signalizē par situācijas nopietnību. Salīdzinājumā ar pagājušā mācību gada sākumu šogad pedagogu vakanču skaits būtiski pieaudzis: 2019./2020. mācību gada sākumā bija 277,08 vakances, bet šajā mācību gadā – jau 474.  Aptuveni puse skolotāju jau pārsnieguši 50 gadu vecumu, tas nozīmē, ka nākotnē pedagogu varētu trūkt vēl vairāk.

Mūsu veiktajā aptaujā piedalījās 55 studenti un  dati liecina, ka 84% aptaujāto plāno strādāt pēc studiju beigšanas izvēlētajā profesijā, 69% jau strādā paralēli studijām savā profesijā un 10% strādā citā sfērā. Atbildot uz jautājumu: “Kāpēc Jūs izvēlējāties studēt par pedagogu?”, lielākā daļa atbildēja, ka tas bija viņu sapnis kļūt par pedagogu, kā arī ieklausījās vecāku, draugu u.c. ieteikumus - kļūt par pedagogu.

Noskaties īsfilmu un nāc strādāt skolā!

 

Projekts “Nāc strādāt skolā” tika izstrādāts studiju kursa “Projektu vadīšana izglītībā” ietvaros.

Dalīties