Šī gada pavasara semestrī Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes studenti kā brīvprātīgie pētnieki piedalījās projektā „Radošās izziņas darbnīcas „Pasaule Latvijā” organizēšana un norises nodrošināšana” (LVA 2015/04 IF MI), veicot trešo valstu valstpiederīgo kultūras mantojuma apzināšanu un sabiedrības integrācijas pētniecību.

Sadarbībā ar Latviešu valodas aģentūru, tika izstrādāts mācību materiāls latviešu valodas apguves papildināšanai „Cittautu kultūrzīmes Latvijā” portālā www.sazinastilts.lv (sadaļa – „Par Latviju”).

Projekta radošās komandas vadītāja LU profesore, Dr.paed. Zanda Rubene atklāj, ka izdevuma mērķis ir atklāt, kā Latvijā jūtas un realizē sevi cilvēki, kas ieradušies no dažādām valstīm ārpus Eiropas Savienības.

Materiāla tapšanā brīvprātīgie pētnieki iesaistījās, veicot literatūras un avotu analīzi, kā arī ierakstīja intervijas. Studenti, atrodoties ekspedīcijās uz Liepāju un Jelgavu, meklēja un intervēja interesantus cilvēkus no Jaunzēlandes, Indijas, Krievijas, Ukrainas u.c. valstīm, kuri Latviju šobrīd sauc par savām mājām.  

„Projekta īstenotāji cer, ka šis materiāls aicinās cilvēkus no visas plašās pasaules dzīvot Latvijā, iemīlēt to, iedrošinās uz dialogu un sadarbību, kurā kultūru atšķirības nozīmē iespēju, nevis ierobežojumu. Šis izdevums nav uzskatāms par zinātnisku, bet gan par informatīvu materiālu, kas balstīts uz cilvēku stāstiem.” – secina LU profesore Zanda Rubene.

Par paveikto stāsta arī paši studenti –  topošie skolotāji un psihologi.

PBSP "Skolotājs" apakšprogrammas "Kulturoloģijas skolotājs" students Ļevs Rusilo stāsta: „Projekts bija lielisks, tas bija ļoti labs treniņš, kā vadītāja, tā arī pētnieka kompetenču attīstībai. Prieks, ka, sadarbojoties, mēs guvām redzamus rezultātus un apzinājām ne tikai cilvēkus, bet arī Latvijas pilsētas, to mantojumu un jaunas iespējas.”

PBSP "Skolotājs" apakšprogrammas "Sākumizglītības skolotājs" studente Jana Kolbina priecīgi dalās ar iespaidiem: „Pateicoties šim projektam es vēlreiz pārliecinājos par to, ka cilvēks var atrast savas mājas jebkurā zemes stūrītī! Galvenais ir to gribēt! Fantastiska pieredze... sākot ar ģeogrāfisko koordināšu noteikšanu un beidzot ar cilvēku komunikācijas peripetijām! Paldies par iespēju!”

PBSP "Psiholoģija" studente Evita Karpoviča sajūsmā par projektu: „Pateicoties projektam, guvu jaunus iespaidus par Latvijas apceļošanu, apskatīšanu un iepazīšanu. Būt tūristam savā valstī ir interesanti un patīkami nepierasti.” Viņas kolēģi Rihards Rauska, Ričards Bušs, Kaspars Andersons  pievienojas kursabiedrenes Evitas vārdiem.

No studentu entuziasma  iedvesmotā radošās komandas līdere LU profesore Zanda Rubene ir patīkami pārsteigta: „Pateicoties šim projektam, es iepazinu savus studentus no citas puses: viņi ir ne tikai zinātkāri studiju procesā, bet arī sabiedriski aktīvi un sadarbībā ieinteresēti. Visi projektā iesaistītie studenti patiesi ir pētnieki. Un esmu pārliecināta, ka viņi arī turpmāk būs tikpat atvērti Latvijas kultūras izzināšanā, cilvēku iepazīšanā un pētniecībā.”

Nenoliedzams ir fakts, ka dots devējam atdodas! Pateicoties labiem panākumiem, projektā iesaistītie studenti saņēma piedāvājumu citai radošai ekspedīcijai un jau augusta vidū vairāki mūsu komandas dalībnieki piedalīsies vasaras skolā Portugālē.

Laiks iedvesmot un darīt!

· Mācību materiāls “Cittautu kultūrzīmes Latvijā” (pdf) 

Dalīties