2020. gadā Latvijas Universitātes Akadēmiskajā apgādā angļu valodā nācis klajā Baltijas Pedagoģijas vēsturnieku asociācijas pētnieku izveidotais rakstu krājums, kas veltīts pedagoģijai un izglītības zinātnēm Baltijas valstīs postpadomju periodā (1990 – 2004).

Šogad Latvijas Universitātes Akadēmiskajā apgādā angļu valodā nācis klajā Baltijas Pedagoģijas vēsturnieku asociācijas pētnieku izveidotais rakstu krājums “Pedagogy and Educational Sciences in the Post-Soviet Baltic States, 1990–2004: Changes and Challenges” (Pedagoģija un izglītības zinātnes Baltijas valstīs postpadomju periodā (1990 – 2004): pārmaiņas un izaicinājumi). Krājums tapis vairāku gadu garumā visu trīs Baltijas valstu izglītības vēstures pētnieku sadarbībā. Tā izveidi vadīja zinātniskā redaktore – LU prof. Iveta Ķestere sadarbībā ar kolēģēm Ene-Silvia Sarv no Igaunijas un Irena Stonkuviene no Lietuvas.

Izglītības reformas Baltijas valstīs, kas sākās 1980s gadu nogalē, drīz pēc M. Gorbačova pasludinātās perestroikas, nebija izglītības prakses uzlabošana, kas rūpīgi saskaņota augstākajos līmeņos ierēdņu kabinetos. Tā bija vecās pasaules salaušana, vienlaicīgi veidojot jaunu izglītības sistēmu jaunā politiskā un ģeogrāfiskā kontekstā. Izglītības reformas gāja roku rokā ar politiskajām pārmaiņām – atbrīvošanos no Padomju Savienības diktatūras, Baltijas valstu neatkarības atjaunošanu un atgriešanos Eiropas telpā.

Šīs pārmaiņas un izaicinājumi ir rakstu krājuma pētījumu fokusā. Krājumu veido četras nodaļas, kurās tiek analizētas institucionālās pārmaiņas, izmaiņas mācību saturā un audzināšanā ģimenē, kā arī zinātniskās paradigmas maiņa pedagoģijā un izglītības zinātnēs. Krājuma tapšanā ir piedalījušies vairāki LU PPMF pētnieki: prof. emeritus Aīda Krūze, prof. Zanda Rubene, asoc. prof. Baiba Kaļķe, doc. Elita Stikute. Latviju pārstāv arī vairākas pētnieces, kuras savulaik LU ieguvušas doktora grādu pedagoģijā: prof. Dace Medne (JVLMA), asoc. prof. Nora Jansone –Ratinika (RSU), Dr. Aija Ābens, Dr. Iveta Ozola, Dr. Ilze Dinka.

Krājums noderēs gan studentiem, gan pētniekiem, gan arī plašākai interesentu kopienai, kas interesējas par izglītības vēsturi.

Krājums atrodams Latvijas Universitātes Akadēmiskā apgāda brīvpieejas izdevumu krājumā.

Dalīties