2020.gadā 15. starptautiskā medaļu mākslas projekta „Medaļa - tas esmu es“ („The Medal – This Is Me“ International Medallic project 2020 – Bulgaria) ietvaros Nacionālās Mākslas Akadēmijas Metāla nodaļas Medaļu Skulptūras studijas (Sofijā, Bulgārijā) profesors Bogomils Nikolovs (prof. Bogomil Nikolov) rīkoja virtuālo izstāžu virkni, kurā ar saviem darbiem piedalījies arī Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Mākslas un tehnoloģiju nodaļas docents Juris Nikiforovs.

Medaļa ir neliels vizuāli plastisks darbs. Izmērs mēdz būt dažāds, bet parasti tas nepārsniedz 10 cm (lielāks darbs jau līdzinās plaketei). Medaļas dizains tradicionāli ir apaļš, ovāls vai taisnstūrīgs, taču ļoti izplatīts ir neregulārs, formas ziņā brīvs modelējums. Klasisku medaļu veido zemcilnī vai padziļinātā cilnī (protams, medaļnieki strādā arī augstcilnī un negatīvā cilnī).
Mākslinieciskā doma medaļā bieži ir veltīta cilvēka vai notikuma piemiņai, vai rāda autora izvēlētu tematiku. Tēlojoša, saturu vēstoša kompozīcija atbilstoši iecerei parasti atklājas vienā vai abās medaļas pusēs. Divpusējā medaļā galvenais tēls atrodas aversā, bet tā paskaidrojums un nozīmju papildinājums - reversā, abas puses saturiski saskaņojot un stilistiski vienojot. Tehniskā ziņā medaļu izpildījums ir dažāds, atrodamais materiālu lietojums ir neierobežoti bagātīgs.
Vairumā medaļas raksturojamas kā tēlniecība. Zīmīgi, ka apstrādes kvalitāte bieži liecina par juviliermākslu. Taču medaļu dizainā parasti sastopami arī visnotaļ grafiski īstenojumi. Nereti izteiksmes līdzekļu risinājumi  medaļā ir piederīgi atšķirīgiem mākslas veidiem un tāpēc medaļas klasificējums sajaucas.

Mākslinieka Jura Nikiforova medaļas ir veidotas kā miniatūrdarbi zemcilnī, jauktā tehnikā. Medaļu tēli asociējas ar tēmām par „Manu skolu“, „Manu ģimeni“, „Manu ceļu“, „Manu patvērumu“ un „Mani pašu“.

 

Projekts apskatāms FIDEM (Starptautiskā Mākslas Medaļu Federācija - International Art Medal Federation) mājas lapāProjekts vērsts profesionāliem māksliniekiem, mākslas skolotājiem un mākslas un dizaina studentiem.
Virtuālās izstādes aplūkojamas vietnēs:
"The Medal - this is me" - MY SCHOOL
"The Medal - this is me" - MY FAMILY
"The Medal - this is me" - MY REFUGE
"The Medal - this is me" - MY SELF



 

 

 

Dalīties