"Ideju laboratorija" ir studiju kurss doktora studiju programmas ietvaros, kas doktorantiem piedāvā iespēju radīt, attīstīt un īstenot savu ideju kādu izglītības jomas izaicinājumu risināšanai.

Kopīgo doktora studiju programmu “Izglītības zinātnes” īsteno četras Latvijas augstskolas – Latvijas Universitāte (vadošais partneris) sadarbībā ar Daugavpils Universitāti, Liepājas Universitāti un Rēzeknes Tehnoloģiju Akadēmiju. Programma ir unikāla Latvijā un Baltijā, jo tā tiek realizēta kā kopīga starpaugstskolu doktora studiju programma izglītības zinātnēs, kuras moduļi tiek īstenoti vairākās augstskolās dažādos valsts reģionos.

Kā stāsta Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes prodekāne un doktora studiju programmas direktore prof. Zanda Rubene, “izstrādājot kopīgo doktora studiju programmu “Izglītības zinātnes”, bija skaidrs, ka tajā nepieciešams mērķtiecīgi pilnveidot studentu inovatīvo un pētniecisko kompetenci, radot risinājumus izglītības praksei. Ņemot vērā, ka viena no Latvijas Universitātes specializācijām programmā ir izglītības tehnoloģijas, tika izveidots tieši šāda veida kurss ar nosaukumu - Ideju laboratorija.” Ideju laboratorijā var piedalīties tie doktoranti, kuri ir izvēlējušies šo moduli studiju programmas ietvaros.

Šī studiju kursa mērķis ir pilnveidot doktorantūras studentu pētniecisko un inovāciju kompetenci izglītības zinātnēs, izmantojot tehnoloģiskos risinājumus skolas un/vai augstskolas izglītības kvalitātes veicināšanai. Ir plānots, ka studiju kursa laikā doktoranti izstrādās digitālajai mācību videi aktuāla produkta projektu, izglītības prakses iniciēto izaicinājumu risināšanai. Ideju laboratorija vēlas ne tikai radīt apstākļus, kuros jaunie zinātnieki un pētnieki var radīt idejas, bet arī palīdzēt pašiem nonākt pie rezultāta un savas idejas īstenošanas.

Ideju laboratorijas ietvaros doktorantiem zināšanas un atbalstu sniegs prof. Zanda Rubene, veidojot dziļāku izpratni par sociālajām inovācijām un  izglītības sociāli transformējošajiem aspektiem, un Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes dekāne prof. Linda Daniela, sniedzot zināšanas par tehnoloģijām bagātinātu mācību vidi. Doktora studiju programma piedāvā arī kursu, kurā studentiem tiek dota iespēja apgūt projektu rakstīšanas prasmes, kas tiešā mērā sasaucas arī ar Ideju laboratorijā apgūstamo saturu.

Šogad Ideju laboratorijā ir pieaicināts arī sociālais partneris – Cēsu Draudzīgā aicinājuma Valsts ģimnāzijas (DACVĢ) direktors Oskars Kaulēns, kurš pirmajā nodarbībā diskutēja ar doktorantiem par kopienas līdzdalību un dalījās pieredzē ar DACVĢ piemēriem. 

“Strādāsim visi kopā – radīsim idejas, projektu pieteikumus un nonāksim pie risinājumiem,” bilst prof. Z. Rubene.

Dalīties