Š.g. 7.-9.oktobrī Latvijas Universitātē norisināsies 12.Baltijas valstu vācu valodas skolotāju kongress.


Programma vācu valodā: 


Baltijas valstīs vācu valodai kā svešvalodai ir stabila vieta skolās, kur tiek piedāvāts to apgūt kā pirmo, otro un trešo svešvalodu. Latvijā vācu valodu mācās apmēram 11% no visiem skolēniem.Vācu valodas skolotāju skaits Baltijas valstīs ir no 300-800 (Latvijā - 375).

Līdz 1990-to gadu beigām bija daudz pasākumu, kuri veicināja kontaktus starp Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vācu valodas skolotājiem. Kopš 2000. gada to skaits ir sarucis līdz dažiem Eiropas Savienības finansētiem projektiem un Baltijas valstu vācu valodas skolotāju kongresiem (Baltische Deutschlehrertage).

Kopš 1990-tajiem gadiem, kad Baltijas valstīs tika dibinātas Vācu valodas skolotāju asociācijas, šie kongresi ir kļuvuši par tradīciju. Tie notiek katru otro gadu vienā no trim Baltijas valstīm un ir kļuvuši par svarīgu iespēju satikties, dalīties pieredzē un kopīgi darboties.

Baltijas valstu vācu valodas skolotāju kongresa mērķis ir sagādāt iespēju kvalificētiem vācu valodas skolotājiem, asociāciju biedriem, satikt savus kolēģus gan no kaimiņvalstīm (Lietuvas, Igaunijas), gan tuvākām un tālākām Eiropas valstīm (Ziemeļvalstīm, Polijas, Vācijas, Baltkrievijas, Krievijas, Čehijas u.c.), gūt jaunu pieredzi, dalīties ar savu pieredzi un dibināt ilglaicīgus profesionālos kontaktus. Kongress 2021. gadā sakrīt ar laiku, kad notiek jaunā izglītības satura ieviešana Latvijas skolās, tādēļ sevišķi nozīmīgs šis pasākums būs vācu valodas skolotājiem Latvijā. Ņemot vērā iepriekš minēto par 12. Baltijas valstu vācu valodas skolotāju kongresa moto izvēlējāmies „Miteinander sprechen, voneinander lernen, zusammen arbeiten“ („Sarunāties, mācīties, darboties kopā“). Kongresā piedalīsies aptuveni 80 vācu valodas skolotāji no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, kā arī vācu valodas skolotāju asociāciju biedri no citām valstīm, kuriem būs iespēja noklausīties kvalificētu lektoru lekcijas no Vācijas, Dānijas, Polijas, Lietuvas un Igaunijas, kā arī piedalīties darba grupās un iepazīties ar jaunāko mācību un metodisko literatūru, ko prezentēs Hueber, Cornelsen un Klett izdevniecības, kuru izdotās mācību grāmatas izmanto Baltijas valstu skolās vācu valodas mācībās.

Latvijas vācu valodas skolotāju asociācija ir bezpeļņas organizācija (biedrība), kura savu mērķu sasniegšanu - veicināt Latvijas vācu valodas skolotāju profesionālā līmeņa paaugstināšanu un mūžizglītību un viņu dalību starptautiskos projektos – realizē ar sponsoru sniegto finansiālo atbalstu (Gētes institūts Rīgā, asociācijas biedru brīvprātīgas ikgadējās iemaksas, dalības maksa pasākumos).

Savu atbalstu kongresa norisei apliecinājuši Gētes institūts Rīgā, Vācijas izdevniecības Hueber, Cornelsen un Klett, kuru izdotās mācību grāmatas tiek izmantotas Latvijas skolās vācu valodas mācībās, DAG(Vācijas ārzemju biedrība), ZfA(Ārzemju skolu birojs), DAAD(Vācijas akadēmiskais apmaiņas dienests), Kopenhāgenas universitāte, bez atlīdzības piedāvājot lektorus un darba grupu vadītājus (Hermann Funk, Rainer Koch, Gunda Heck, Friederike Krause, Martin Herold, Dirk Steyer, Gisela Wahl, Dr. Heiko F. Marten). Piedalīties kongresā aicināti arī citu ar Vāciju, Austriju un Šveici un vācu valodu saistītu institūciju un uzņēmumu pārstāvji.

Savu atbalstu kongresa norisei paudušas arī Vācijas, Austrijas un Šveices vēstniecības Latvijā.

Paralēli darba konferences tālākizglītojošajai programmai (lekcijas, darba grupas, paneļdiskusija) notiks arī uzaicināto valstu vācu valodas skolotāju asociāciju pārstāvju seminārs, kurā tiks pārrunātas iespējas turpmākajai sadarbībai, kopīgiem projektiem skolotājiem un skolēniem.

Kongresa orgkomitejas darbā jau iesaistījušies Latvijas Universitātes PPMF un HZF, Daugavpils un Liepājas universitāšu mācībspēki un studenti. Mēs vēlētos uz atklāšanas plenārsēdi uzaicināt arī Latvijas Universitātes vadības pārstāvjus.

Latvijas Universitātes PPMF un HZF absolvējuši apmēram 90% no Latvijā patlaban strādājošajiem vācu valodas skolotājiem, līdz ar to dalība Baltijas vācu valodas kongresā viņiem būs tikšanās ar dzimto Alma Mater, lai atjaunotu vai nostiprinātu saites ar savu augstskolu un veicinātu jaunu studentu piesaisti turpmāk.


Anita Jonasta

Latvijas Vācu valodas skolotāju asociācijas valdes priekšsēdētāja

Tālr.: 29412747

anita.jonasta@dlvl.lv

Dalīties