Pirms dažiem mēnešiem ar Latvijas Universitātes (LU) Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes (PPMF) dekānes norādījumu tika apstiprinātas jaunās pētījuma ētikas apspriešanas vadlīnijas noslēguma darba izstrādei. Piedāvājam interviju ar šo vadlīniju izstrādes procesa vadītāju LU PPMF Ētikas komisijas par pētījumiem ar cilvēku iesaisti (turpmāk - ētikas komisija) priekšsēdētāju vadošo pētnieku Manuelu Fernandezu.


Kāds ir Pētījuma ētikas apspriešanas vadlīniju noslēguma darba izstrādei mērķis?

Ētikas vadlīniju primārais mērķis ir palīdzēt studentiem, kas raksta noslēguma darbu, strukturēti domāt par empīriskā pētījuma ētiskajiem jautājumiem un iespējamiem riskiem pirms empīriskā pētījuma sākuma.

Tas ir arī rīks, ar kura palīdzību students informē darba vadītāju un vienojas ar viņu par plānotajiem risinājumiem un izvērtētajiem riskiem.

Domāšanas, informēšanas un vienošanās process tiek rakstiski fiksēts veidlapā. Tā ir izstrādāta, lai maksimāli atvieglotu studenta un darba vadītāja sadarbību šajā jomā.

Veidlapa domāta izmantošanai tieši pirms empīriskā pētījuma uzsākšanas. Tāpēc ir citi svarīgi ētikas aspekti (pētījuma mērķa leģitimitāte, datu falsifikācija, no rezultātiem izdarīti apzināti maldinoši secinājumi, plaģiātisms), kas nav iekļauti šajā lapā. Students apliecinās šo pārējo aspektu ievērošanu dokumentārajā lapā.

Kas un uz kāda pamata izstrādāja ētikas  vadlīnijas?

Ētikas vadlīnijas un to izmantošanas priekšlikumu izstrādāja LU PPMF Ētikas komisijas locekļi, kas pārstāv visas LU PPMF zinātņu nozares un kuriem ir ilgstoša pieredze noslēguma  darbu vadīšanā.

Vadlīniju izstrādes procesā aktīvi iesaistītajās arī vairāki studiju programmu direktori un fakultātes vadība. Tas bija komandas darbs un esam ļoti apmierināti ar sadarbības rezultātu un pateicīgi visām iesaistītajām pusēm.

Ētikas vadlīnijas izstrādātas uz šādu dokumentu pamata: LU Akadēmiskās ētikas kodekss (LU Senāta 26.04.2021. lēmums Nr. 2 - 3/46), un LU pētījumu ētikas rīcībpolitika (26.04.2021. LU Senāta lēmums Nr. 2 - 3/47). Tika arī ņemti vērā starptautiski dokumenti šajā sfērā, kā piemēram, Eiropas Zinātņu akadēmiju (ALLEA) pieņemtais Eiropas Rīcības kodekss pētniecības integritātei (“European Code of Conduct for Research Integrity” https://allea.org/code-of-conduct/), kā arī citi normatīvie datu aizsardzības jomā, kā piemēram, Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (ES) 2016/679 (2016. gada 27. aprīlis) par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un Fizisko personu datu apstrādes likums (Latvijas Vēstnesis, 04.07.2018., Nr. 132 Nr. 2018/132.1).

Vai varat precizēt, kas šajos dokumentos atrodams?

LU Akadēmiskās ētikas kodeksā ir sadaļa par zinātnisko darbību (4. sadaļa) un par studējošo rīcību (5. sadaļā). Tur 36. punktā ir noteikts, ka zinātniskajā darbā studējošie ievēro tos pašus ētikas principus un normas, ko zinātnieki.

Turklāt, 8. sadaļā “Personāla izglītošana” ir noteikts ka “LU vadība nodrošina regulāru informācijas par akadēmisko godīgumu un ētiku LU izplatīšanu, sekmē izpratnes veicināšanu un akadēmiskās ētikas principu ievērošanu studiju procesā un akadēmiskajā un zinātniskajā darbā, tādējādi pilnveidojot akadēmisko kultūru LU.” Šīs vadlīnijas ir daļa no šī izglītojošā procesa studentiem un akadēmiskajam personālam.

Arī LU pētījumu ētikas rīcībpolitikas 6. punktā noteikts, ka Rīcībpolitika attiecas uz pētījumiem ar cilvēku iesaisti, kuros iegūst un apstrādā personas datus, un uz pētījumiem ar cilvēku iesaisti, kuros notiek pētījuma dalībnieku fiziska līdzdalība pētījumā, novērojums vai viedokļa izzināšana. Tur arī 9. punktā tiek atrunāts tas, ka akadēmiskais personāls seko līdzi pētījumu ētikas principu un tiesību aktu ievērošanai studējošo pētījumos. Tāpēc LU PPMF ētikas komisija uzskatīja, ka bija svarīgi piedāvāt konkrētu atbalstu akadēmiskajam personālam šī pienākuma jēgpilnai izpildīšanai.

Ir jāprecizē, ka Rīcībpolitikas 14. pantā noteikts, ka ētikas aspektu izvērtēšanas kārtību studējošo, izņemot rezidentūras un doktorantūras studējošos, īstenotiem pētījumiem nosaka LU fakultātes. Nepieciešamības gadījumā LU fakultātes Dome apstiprina pētījumu ētikas komitejas nolikumu un sastāvu studējošo pētījumu izvērtēšanai. LU PPMF ētikas komisija tika apstiprināta 2020. gada maijā (28.05.2020. Domes sēdes lēmums Nr.30-2/75), un pētījuma ētikas apspriešanas veidlapa tika apstiprinātas ar 19.03.2021. LU PPMF Dekānes norādījumu Nr. 30-14/ 130.

Kas izmanto ētikas apspriešanas veidlapu?

Ētikas apspriešanas veidlapa domāta izmantošanai visās LU PPMF pārstāvētajās nozarēs un studiju līmeņos. Tā attiecas tikai uz pētījumiem ar cilvēku iesaisti, kas iekļauti LU PPMF noslēguma darbos.

Veidlapā tiek atdalīti Pedagoģijas vēstures pētījumi no pārējiem pētījumiem ar cilvēku iesaisti, jo principā vēsturiskajos pētījumos ir mazāk aspektu, kas skar personas datus. Studentiem vadlīnijās iekļautie jautājumi ir jāizvērtē un jāapspriež ar darba vadītāju.

Kad izmanto ētikas apspriešanas veidlapu?

Veidlapa ir jāizmanto PIRMS empīriskā pētījuma uzsākšanas. Īstais brīdis atkarīgs no situācijas. Daudzos gadījumos tas būtu jādara tad, kad darba teorētiskā daļa ir izstrādāta un sākas empīriskās daļas plānošanas darbi. Vadlīnijās izskaidrots, ka katrā studiju programmā precizē konkrēto brīdi vai termiņu, kad aizpildītā veidlapa tiek iesniegta (kopā ar atzinumu, ja vajadzīgs), vienmēr pirms empīriskā pētījuma sākšanas. Darba vadītājs un students vienojas par ētikas vadlīniju izmantošanas procesu ētisko jautājumu apspriešanai.

Kas tieši būs jādara studentiem, izmantojot šo veidlapu?

Izstrādājot empīriskā pētījuma  ar cilvēku iesaisti plānu, pirms pētījuma uzsākšanas studentam jāplāno vairāki aspekti, kas saistīti ar dalībnieku iesaisti, piemēram, kā nodrošinās un fiksēs dalībnieku brīvprātīgu un informētu piekrišanu piedalīties pētījumā, un kā viņi tiks informēti par pētījuma mērķi, konfidencialitāti, iesniegto datu izmantošanu.

Studentiem jāizvērtē arī pētījuma riski sakarā, piemēram, ar dalībnieku labklājību, dalībnieku anonimitāti un personas un sensitīvo datu aizsardzību, nepilngadīgo un īpašiem riskiem pakļauto personu dalību, kā arī izmantoto metožu autortiesībām. Visi šie un citi aspekti ir apkopoti ētikas apspriešanas vadlīnijās, lai atvieglotu šo ētikas izvērtēšanas procesu studentiem.

Un kas notiek pēc šī izvērtēšanas?

Tad studenti apspriež ar darba vadītāju to, kā tiek plānots veikt veidlapā minētās darbības (piemēram, izmantojot dalībnieku piekrišanas un informēšanas lapu vai citādi), kā arī risku izvērtēšanu un to novēršanas plānu. Ētikas vadlīniju aizpildīšana palīdz fiksēt apspriešanu. Pēc vajadzības tiek arī atrunāti un fiksēti īpaši informēšanas, piekrišanas un risku novēršanas plāni.

Citās valstīs tiek prasīts no darba autora detalizēti aprakstīt pētījuma protokolu, izklāstot sīki katru no minētajiem aspektiem. Lai nepārslogotu studentus, šeit netiek prasīts to darīt tik detalizēti. Šo aspektu apspriešana ar darba vadītāju var notikt mutiski vai citā veidā, vadoties pēc apspriešanas veidlapas punktiem.

Kas notiek ar ētikas apspriešanas veidlapu pēc tam?

Pēc vienošanas ar darba vadītāju, abi paraksta veidlapu un tā tiek saglabāta studentu personas lietā. Parakstot veidlapu, students apliecina, ka apņemas ievērot ētikas plānu un saskaņot pētnieciskos instrumentus un procedūras ar vadītāju. Savukārt, darba vadītājs apliecina, ka ir informēts par ētikas plānu un piekrīt tam, un ka vienojās ar studentu par tālāko sadarbību šajā jomā.

Ir jāprecizē, ka darba vadītājs neuzņemas atbildību par pētījuma ētikas faktisko respektēšanu. Tā ir darba autora atbildība. Vadītājs saskaņo pētījuma plāna ētiskumu. Tāpēc arī ētikas apspriešanas veidlapā tiek izmantota nākotnes forma.

Pēc apspriešanas ar studentu, darba vadītājs izvērtē, vai ir nepieciešams saņemt oficiālu ētikas atzinumu.

Kas iesniedz studentiem šādu atzinumu?

Ja darba vadītājs uzskata, ka ētikas komisijas atzinums ir nepieciešams, tad bakalaura vai maģistra studiju programmas studenti sūta iesniegumu LU PPMF ētikas komisijai uz e-pastu etika.ppmf@lu.lv kopā ar nepieciešamiem materiāliem izvērtēšanai komisijā, saskaņojot pētījuma protokola saturu ar darba vadītāju.

Saskaņā LU Pētījumu ētikas rīcībpolitikas Nr. 11 par doktorantūras studentu (un fakultātes zinātniskā personāla) atzinumu iesniegšanu atbild LU zinātņu nozaru grupas pētījumu ētikas komitejas, kas vēl ir veidošanās procesā. Kamēr nozaru grupas pētījumu ētikas komitejas LU līmenī nav apstiprinātas un nav skaidri definētas procedūras atzinumu iegūšanai, doktorantūras studenti var vērsties pie LU PPMF ētikas komisijas.

Kādos gadījumos var būt nepieciešams ētikas atzinums?

Atzinuma vajadzību izvērtē darba vadītājs. Orientējoši, atzinums var būt vajadzīgs, piemēram, tad, kad iestāde, kurā tiks veikts empīriskais pētījums, prasa oficiālu pētījuma ētikas atzinumu, vai arī tad, ja pētījumu paredzēts publicēt zinātniskā izdevumā, kurā atzinums ir vajadzīgs. Arī varētu būt gadījums, kad darba vadītājs uzskata, ka pastāv neskaidrība par studenta piedāvāto procedūru atbilstību ētikas principiem kādā no apspriestajiem jautājumiem vai identificēto risku novēršanas plāniem.

Kas notiek pēc apspriešanas un atzinuma saņemšanas, ja tas ir vajadzīgs?

Parakstīto pētījuma ētikas veidlapu (un atzinumu, ja vajadzīgs) students aizsūta attiecīgās programmas studiju metodiķiem, kas to saglabā studenta personas lietā. Pēc tam students un darba vadītājs seko līdzi ētikas plāna izpildei. Iesniedzot savu noslēguma darbu, students apliecina pētījuma ētikas plāna ievērošanu noslēguma darba dokumentārajā lapā. Ja pētījuma ētikas atzinums tika iegūts, turpat norāda arī atzinuma numuru.

Kas varētu notikt, ja apspriestais un apstiprinātais plāns netiek ievērots?

Studenta iespējamos pētniecības ētikas pārkāpumus pēc fakultātes vadības lūguma izvērtē ētikas komisija un lieta tiek nodota tālākai izskatīšanai pie studiju programmas direktora attiecīga lēmuma pieņemšanai.

Kāds atbalsts tiek piedāvāts no fakultātes puses šī procesa īstenošanai?

Vadlīniju izmantošanai tiek piedāvāts detalizēts “Veidlapas aizpildīšanas ceļvedis” vadlīniju beigās. Ētikas komisijas atzinuma iegūšanai tiek piedāvāts arī iesnieguma un pētījuma protokola paraugs.

Dalībnieku informēšanai un piekrišanas saņemšanai LU PPMF komisijas mājas lapā (https://www.ppmf.lu.lv/lv/petnieciba/petnieciba/petijumu-etikas-komisija/) tiek piedāvāti vairāki paraugi papīra un elektroniskajām anketām.

Neskaidrību gadījumā šīs ētikas veidlapas aizpildīšanas procesā studenti un darba valdītāji var sazināties ar LU PPMF ētikas komisijas par pētījumiem ar cilvēku iesaisti: etika.ppmf@lu.lv

Vai ir kaut kas vēl piebilstams par šo ētikas apspriešanas veidlapas izmantošanu?

Ētikas vadlīniju izstrāde ir bijis intensīvs un bagātinošs process. Rūpes par šiem aspektiem visos laikos ir bijušas akadēmiskā darba sastāvdaļa. Esmu pārliecināts, ka jaunās ētikas apspriešanas vadlīnijas būs noderīgs rīks studentiem un darbu vadītājiem, lai turpinātu kvalitatīvi rūpēties par pētniecības ētikas aspektiem, ņemot vērā aktuālākās atziņas un prasībās šajā jomā visā pasaulē.

Dalīties