Pirmdienas agrā rītā miris mākslinieks, Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes asociētais profesors Juris Utāns (1959 – 2022)

Juris Utāns bija nevaldāms optimists un cīnītājs par labāku pasauli. To viņš pauda savā ikdienas darbā, atklāti demonstrēja ar lielformāta gleznām, to agresīvi sirreālistiskajiem sižetiem. Viņa personības fascinējošais spēks aizrāva studentus, dažiem spilgtākās atmiņas no augstskolas saistās tieši ar viņa vadītajām gleznošanas un skicēšanas nodarbībām.

Aizrautība, kolekcionēšana, riteņbraukšana, nežēlība pret sevi sportojot, lai cīnoties ar dažādiem dzīves izaicinājumiem, tos uzvarētu, fenomenāls gribas spēks un milzīgas darba spējas – tas viss raksturo Juri Utānu, mūsu kolēģi jau vairāk kā trīsdesmit gadu garumā. Apbrīnojams ir arī Jura mākslas spēks. Lielās gleznas, kas spēcīgi pauž viņa personības patiesumu, smalkās grafikas dizaina miniatūras, īpaši daudzās markas – tas viss ir viņa daudzpusīgās enerģijas dabisks rezultāts, spēka un talanta apliecinājums.

Visu savu Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes un Mākslas un tehnoloģiju nodaļas kolēģu vārdā izsakām visdziļāko līdzjūtību visiem, kas viņu pazina un skumst. Juris gan nevēlētos, ka skumstam …


Atvadīšanās no gleznotāja Jura Utāna notiks Rīgas Krematorijas Lielajā zālē š.g.16. jūnijā plkst.13:00. 

Dalīties