28. februārī izglītojošā iniciatīva “Autorskola”, klātesot kultūras ministrei Agnesei Loginai, Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības izpilddirektorei Lienai Edvardsai, Latvijas Universitātes Izglītības zinātņu un psiholoģijas fakultātes prodekānei, profesorei Zandai Rubenei un Patentu valdes direktoram Agrim Batalauskim, atklās studentiem veidotu e-kursu un veidos inovatīvu mini-hakatonu “Intelektuālais īpašums. Kas? Kā? Kāpēc?” ar vērtīgu balvu fondu. Pasākums iezīmē pagrieziena punktu studējošo izglītībā par intelektuālo īpašumu, sniedzot iespēju interaktīvi apgūt ar autortiesībām, blakustiesībām un rūpniecisko īpašumu saistītas tēmas.

"Mūsdienu digitālajā laikmetā ir svarīgi, lai studentiem būtu pieejama viegli uztverama informācija par intelektuālo īpašumu un tā radītāju tiesībām. Īstenojot šo ieceri “Autorskola” ir izstrādājusi izglītojošus materiālus, kas studējošajiem būs pieejami intelektuālā īpašuma e-kursa formā interneta vietnē autorskola.lv. Šīs iniciatīvas mērķis ir ne tikai izglītot, bet arī iedvesmot, studentus savu profesionālo nākotni saistīt ar radošajām nozarēm," komentē LaIPA izpilddirektore Liena Edvardsa.

Pasākumā plānotas svinīgas uzrunas no projekta partneriem – LaIPA, Kultūras ministrijas, Latvijas Universitātes, kā arī projekta atbalstītājiem Patentu valdes. Svinīgajām uzrunām sekos oficiāla “Autorskolas” e-kursa atklāšana un prezentācija studentiem, ko būs iespējams vērot arī tiešraidē. Pēc izsmeļošās prezentācijas tiks uzsākts mini-hakatons, kurā studenti tiks aicināti likt lietā savu radošumu, lai risinātu ar intelektuālo īpašumu saistītas situācijas. Šis pasākums ir ne tikai sacensības, bet arī sadarbības platforma mācībām, inovācijām un talanta demonstrēšanai.

Mini-hakatona ietvaros studenti sacentīsies 3-5 cilvēku lielās komandās, izvēloties kādu no ar intelektuālo īpašumu saistītām situācijām un izstrādājot risinājumus. Mini-hakatonā studentiem tiks piedāvāts atbalsts no mentoriem - jomas ekspertiem un augstskolu mācībspēkiem. Labāko ideju autorus noteiks “Autorskolas” sadarbības partneru veidota žūrija. Labāko ideju autori tiks apbalvoti, balvu fondā ietilpst tādas balvas kā Apple AirPods, festivāla “Summer Sound” biļetes un JBL bezvadu skaļrunis. Vairāk informācijas par mini-hakatonu iespējams atrast “Autorskola” sociālajos tīklos. Pieteikšanās līdz 18. februārim, aizpildot anketu: forms.gle/XJkkhShyeyVMKJEEA

““Autorskolas” mini-hakatons nav tikai “ierindas” pasākums - tas ir atspēriena punkts studentiem, lai iepazītu intelektuālā īpašuma jomu un veicinātu inovitāti topošajos radošo industriju līderos,” uzsver Liena Edvardsa, LaIPA izpilddirektore.

 

Projektu “Mācām nākotnes skolotājus” jeb “Autorskolu” realizē Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA), Kultūras ministrija un Latvijas Universitāte, piesaistot Eiropas Savienības Intelektuālā īpašumu biroja (EUIPO) finansiālu atbalstu. “Autorskola” ir mācību platforma par intelektuālā īpašuma, tostarp autortiesību un blakustiesību, aizsardzības jautājumiem. Projektu 60000 eiro apmērā finansē EUIPO un to līdzfinansē projekta partneri. Projekts tiks īstenots līdz 2024. gada 30. septembrim. Par projekta laikā radīto saturu atbild projekta īstenotāji un tas nav uzskatāms par Eiropas Savienības Intelektuālā īpašumu biroja oficiālo viedokli.

Projekta mērķis ir palielināt sabiedrības izpratni par ieguvumiem no intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības un par kaitējumu, ko rada šo tiesību pārkāpumi, uzsverot intelektuālā īpašuma nozīmi jaunrades, inovāciju un uzņēmējdarbības atbalstīšanā, kā arī pilnveidot augstskolu mācībspēku un studentu – nākotnes skolotāju un radošo personību – izpratni par jautājumiem, kas saistīti ar intelektuālo īpašuma jomu kopumā. Ikviens medijs, augstskola, izglītības iestāde un citi interesenti, kuriem tuvi projekta “Mācām nākotnes skolotājus” mērķi, aicināti sazināties ar projekta īstenotājiem.

Dalīties