Erasmus+ projekta Climatopia pētnieku no piecām Eiropas valstīm, sadarbības rezultātā, ir tapuši materiāli skolēniem un skolotājiem par klimata izglītību, ar mērķi aktualizēt pieaugošās ekoloģiskās trauksmes ietekmi jauniešu vidū klimata pārmaiņu un vides krīžu kontekstā, novērtējot efektīvu klimata izglītību, kas pievēršas gan skolēnu emocionālajai labklājībai, gan viņu spējai kritiski iesaistīties klimata un vides jautājumos.

Climatopia projekta mājaslapā ir pieejami četri projekta izstrādātie rezultāti:

1.Teorētiskais un psiholoģiskais ietvars, kas balstās V. Glāsera (W.Glasser) Izvēles teorijā un M. Rozenberga (M.Rosenberg)  Nevardarbīgās komunikācijas teorijā un IIA (Izglītības ilgstpējīgai attīstībai) mācīšanās veidu apvienojumā. Ietvars sastāv no trim daļām: 1. Nodaļa: Cilvēka pamatvajadzības klimata pārmaiņu kontekstā;  2. Nodaļa: Pašvadīta mācīšanās, lai uzlabotu dzīves kvalitāti;  3. Nodaļa: Mācību aktivitātes, kas ir iztulkota un pieejama latviešu valodā.

Materiāls ir pieejams šeit >>>  

2. Klimatopijas izglītības ietvars iekļauj gan teorijā pamatotas zināšanas, gan komiksu metodi, kas ļauj bērniem un skolotājiem iegūt priekšsatus vai vairot zināšanas par klimata pārmaiņu jautājumiem izklaidējošā, tomēr nopietnā veidā. Skolēniem ir iespēja ne tikai izlasīt komiksu, bet arī pašiem to turpināt un piedalīties tā izstrādē. Savukārt skolotājiem pieejama rokasgrāmata, kā šīs metodes īstenot praksē.

Ietvars pieejams šeit >>> 
Komikss pieejams šajā saitē:

Projekta 3. rezultāts ir simulācijas un lēmumu pieņemšanas spēle “Klimatopija”, kas radusies, iedvesmojoties no Senās Grieķijas filozofa Platona darbos sastopamās utopijas tematikas – ideja par ideālu, nepiesārņotu planētu Klimatopiju – planētas Zeme līdzinieci. Spēlē ir pieejamas trīs grūtības pakāpes un skolēniem un to skolotājiem ir iespēja “lemt par planētas Klimatopijas likteni” -  spēlei ir potenciāls palīdzēt skolēniem izprast, ka katrai izvēlei ir iespējamas sekas, kas piemērojamas arī klimata pārmaiņām.

Saite uz spēli ir pieejama šeit >>>


Projekta aktivitātēm var sekot līdzi:

 http://climatopia.eu
 Facebook lapa
 Instagram konts

 

Projektā iesaistītie partneri: Blickpunkt Identität (Austrija), Panepistimo Aigaiou (Grieķija), National Center for Scientific Research “Demokritos” (Grieķija), Siglo22 (Spānija), projekta vadošais partneris ir Latvijas Universitāte (Latvija).
Projektā Latvijas Universitāti pārstāv: LU IZPF dekāne, profesore un projekta vadītāja Linda Daniela un zinātniskā asistente Alise Oļesika
Projekta numurs: (2021-1-LV01-KA220-SCH-000032830)
Projekta norises termiņš: 28.02.2022. – 28.02.2024.

Dalīties