Vakar, 20. februārī, valdībā apstiprināts Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) rīkojuma projekts, kas paredz valsts budžeta studiju vietu piešķiršanu divās nepilna laika pedagoģijas studiju programmās: Profesionālajā bakalaura studiju programmā (PBSP) “Skolotājs” un PBSP “Sākumizglītības skolotājs”.

Izglītības zinātņu un psiholoģijas fakultātes dekāne Linda Daniela: “Ir pieņemts vēsturiski svarīgs lēmums, paredzot, ka valsts finansēs studijas visiem bakalaura studiju programmu studentiem, kas ir izvēlējušies kļūt par skolotājiem. Tas ir milzīgs atbalsts nozarei un šāda lēmuma pieņemšana apliecina, ka valsts ir gatava ieguldīt līdzekļus skolotāju sagatavošanā. Domāju, ka šim lēmumam ir arī simboliska nozīme, jo tas parāda, ka valsts līmenī tiek domāts par skolotājiem un par skolotāju sagatavošanu. Tātad skolotāju novērtē. Šo lēmumu pozitīvi novērtēs gan šobrīd studējošie topošie skolotāji, gan arī motivēs izvēlēties skolotāju profesiju tos, kas ir šaubījušies par savu izvēli.”

IZM norāda, ka šobrīd orientējoši 70% no izglītības tematiskās jomas studējošiem studē nepilna laika studijās par maksu. Vairums no šiem studējošiem izvēlējušies šādu studiju formu, lai savienotu studijas ar darbu. Ņemot vērā pedagogu trūkumu izglītības iestādēs, ministrija vēlas ieviest elastīgāku risinājumu, paredzot iespēju finansēt arī nepilna laika studijas.

Līdz ar to rīkojuma projekts ļaus ministrijai piešķirt studiju bāzes finansējumu nepilna laika studiju vietu nodrošināšanai no valsts budžeta līdzekļiem pedagoģijas studiju programmās. Tas notiks sākot ar 2024.gada pavasara semestri.

Dalīties